Het Lathyrus 10 – stappen plan, nu starten !

Op een oude zwart-wit foto zie ik mijn Opa bezig bij een rekje Lathyrus. Lathyrus, net als een waspaal met fris wapperende was en zelf gekweekte chrysanten, voor mij dus een symbool voor tijden van weleer. En de bloem die echt het allerallerlekkerst ruikt van allemaal. Ook dit jaar ontbreken ze dan ook niet in mijn tuin. Lathyrus kweken is niet moeilijk, maar heeft wel even wat aandacht nodig. En je begint ermee in februari. Hieronder mijn 10 stappen-plan met tips voor het kweken van lathyrus.

Laterhys kweken doe je zo

1 Zaadjes in water weken

Leg de zaadjes 24 uur in een laagje water zodat de harde schil week wordt en makkelijker ontkiemen. Dit jaar heb ik de Lathyrus Matucana gezaaid, lijkt me prachtig met die twee kleuren blaadjes!

2 Zaaien

Vul potjes met zaai- en stekgrond en stop in elk 3 zaadjes. Druk de zaadjes ca. 1 centimeter diep in vochtige zaaigrond en dek het potje af. Ik zet altijd losse potjes in een klein kweekkasje op een koude plek. Kap kan eraf als ze groter worden, en stut de plantjes dan met een stokje als ze dreigen om te vallen.

3 Verhuizen

Verhuis de plantjes naar een lichtere, maar niet al te warme plaats als de eerste bladpuntjes verschijnen. Start eind april met het afharden van je plantjes. Zet ze hiervoor overdag ergens beschut even buiten en haal ze ’s nachts weer binnen.

4 Toppen

Lathyrus hoef je niet perse direct te toppen! Al lees je dat wel vaak op internet. Het kiemplantje zelf groeit niet hoger dan 30 centimeter en maakt dan vanaf de onderkant nieuwe scheuten en wordt zo een steviger plant.

5 Lange stelen

Wil je net als ik (want dat is voor in een vaas wel zo handig) bloemen met lange stelen? Laat hiervoor per plant dan maar een of twee van de gemaakt grondscheuten staan. De overbodige stengels knip je helemaal weg.

6 Wanneer planten?

Plant na ijsheiligen. Het voordeel van het in aparte de potjes kweken, is dan dat je deze er makkelijk in zijn geheel uithaalt zonder de wortels veel te  beschadigen.

7 Hoe en waar planten?

Zet de plantjes op ongeveer 20 cm. afstand op een zonnige plek tegen een of andere klimconstructie.

8 Klimconstructie

Ze hebben echt steun nodig en dat kan in de volle grond een mooi tuinrek zijn, maar je ze kan ook in een grote pot uitplanten waarin je een constructie van wat samengebonden gebogen wilgentakken hebt gezet bijvoorbeeld. Waar je ze ook zet: wel altijd in voedzame niet te droge grond.

9 Pluizen of niet?

Pluizen, het weghalen van zijscheuten, zorgt ook voor lange stelen en grote bloemen op de hoofdscheut. Als je niet pluist, krijg je kleinere, maar wel méér bloemen. Aan jou de keus!

10 Elke dag plukken

En dan begint het grote genieten! Regelmatig een vers bosje plukken en uitgebloeide bloemen verwijderen. Dan heb je er heel lang plezier van!

influencer-tuinieren-tuinblogger-tuin-content

Dus: haal die vazen maar vast tevoorschijn voor deze heerlijk geurende bloem. En ben je helemaal bevangen door het Lathyrus-virus? Neem dan eens een kijkje op de site van de lathyrus vereniging.

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

Fotocredits: Tuinblogger en Raimond Klavins