Welke vlonder leg jij op je terras?

Voor het balkon of buitenterras zijn er genoeg bedekkingen. Kies je voor vlonders dan heb je de keus uit hout, composiet of kunststof. Steeds meer mensen kiezen in plaats van hardhout voor composiet vlonderplanken. Maar wat is eigenlijk composiet en wat zijn de voordelen?

Wat is composiet?

Composiet bestaat voor de helft uit houtvezels en voor de helft uit kunststof vezels. Het geeft de mogelijkheid om hout en kunststof te combineren. Composiet vlonderplanken hebben een mooie uitstraling zoals houten vlonderplanken. Het grote voordeel is dat de planken vrijwel geen onderhoud nodig hebben. Meer tijd om van je tuin te genieten dus šŸ™‚

Hard hout of geĆÆmpregneerd hout?

Hout heeft een unieke uitstraling en is uitstekend geschikt voor buiten toepassingen. Het moet wel regelmatig behandeld worden en liefst Ć©Ć©n keer per jaar worden gebeitst. Pas dan blijft hout bestand tegen weersinvloeden. Hardhout is het best geschikt voor vlonders omdat het sterk en duurzaam is. Naaldhout is minder geschikt omdat het zachter is. Naaldbomen groeien immers een stuk sneller dan loofbomen. Wil je toch naaldhout gebruiken, zorg dan dat het goed geĆÆmpregneerd is. Door het fabrieksmatig verduurzamen van vurenhout moet de vlonder tientallen jaren mee kunnen gaan.

Duurzaamheidsklassen van hout

Hout wordt ingedeeld in duurzaamheidsklassen 1 tot en met 5. Hoe hoger het getal hoe minder duurzaam. Hout wat ingedeeld is in de klassen 1 tot en met 3 zijn geschikt voor buitengebruik. GeĆÆmpregneerd vurenhout valt in klasse 3 wat staat voor een levensduur van 10 tot 15 jaar. Hardhout valt in de klassen 1 en 2. Het hout heeft een levensduur van 25 jaar of meer.

Is kunststof een optie?

Vlonderplanken zijn er ook van volledig kunststof. De planken hebben een houtlook, hebben een goede stevigheid, maar kunnen erg warm worden tijdens een hete zomer. Kunststof is onderhoudsvrij, af en toe een veegbeurt is voldoende.

Een vlonder zelf of laten leggen?

Alles bepalend is het fundament. Vlonders moeten horizontaal liggen en niet verzakken. Dat is bij een balkon gemakkelijker dan bij een buitenterras. De grond dient uitgegraven te worden en met stabilisatiegrond te worden geĆ«galiseerd. Houten balken die rusten op tegels vormen het fundament voor de vlonders. Toch wel een uitdaging voor veel mensen. Laat je het doen dan ben je ongeveer 25 euro kwijt per m2. 

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger


Deze tuinblog bevat gesponsorde elementen
Fotocredits: Tuinblogger, James Fitzgerald

Redactie Tuinblogger