Geluidshinder heb jij er last van?

Geluidshinder kan een grote ergernis zijn. En veel mensen hebben er last van. Volgens meerdere onderzoeken staat last van de geluiden van buren bijvoorbeeld zelfs bovenaan een lijst van ergernissen. Maar geluidsoverlast kan ook andere oorzaken hebben. Van een bedrijf verderop, druk verkeer of zelfs uit je eigen huis (een warmtepomp of cv ketel). Maar wanneer is iets geluidsoverlast? En wat doe je eraan?

Als je wilt weten of de geluidsoverlast die je ervaart de landelijke normen overschrijdt kun je overwegen een geluidsonderzoek te laten doen. De oplossingen zijn weliswaar niet altijd makkelijk, maar je krijgt wel een beter beeld van de overlast en kan zo je verdere stappen bepalen.

Wanneer is iets herrie?

Wat voor de één irritant is, valt de ander niet eens op. En wanneer is geluidshinder onrechtmatig? Natuurlijk heb je als buren gewoon rekening met elkaar te houden. Maar ja, wat is dat rekening houden? Er zijn geen duidelijke regels voor. Dat is meer een kwestie van fatsoen, maar dat moet je dan wel in je hebben. En wat als je last hebt van een drukke weg voor je deur. Je kan de gemeente moeilijk vragen om de weg even elders te leggen, maar je kan misschien wel iets aan extra isolatie doen.

Motormaaiers en muziek

Zo vind ik persoonlijk het te pas en te onpas gebruiken van gemotoriseerde tuinmachines nogal storend. En dan bedoel ik natuurlijk niet een brommende grasmaaier of zo’n electrisch kantensnoeigevalletje. Nee, meer dat spul dat de plantsoenendienst ook gebruikt. Gereedschap waarvoor je 5 liter extra benzine op je rug meesjouwt en oorbeschermers gebruikt. Als dat een paar keer per jaar wordt gebruikt om een heg te snoeien of bomen te kappen, prima. Maar elk weekend? Ik hoor liever een vogeltje fluiten!

Mijn tweede ergernis is muziek van anderen. Ik heb gewoon geen zin om als ik lekker in de tuin ben daar verplicht naar te moeten luisteren. Goed, over smaak valt niet te twisten, maar zadel daar een ander niet mee op.

Regels voor geluidsoverlast?

Veel gemeenten hebben in hun Algemene Politie Verordening (APV) regels over geluidsoverlast opgenomen. Soms kan die regelgeving je helpen de geluidsoverlast te beëindigen. Maar het is aan de andere kant ook wel weer de gemeente zelf die vergunningen afgeeft voor evenementen of de aanleg van nieuwe wegen. Dus of je met die gemeentelijke regels een stap verder komt? De vraag hier stellen, is hem beantwoorden, vrees ik.

Er zijn echter wel landelijk richtlijnen voor wat acceptabel is. Zo mag het geluidsniveau gemeten aan de gevel van een woning overdag de 50 tot 70 dB(A) niet overschrijden en in de avond moet het nog stiller zijn, tussen 45 en 65 dB(A). ’s Nachts mag hooguit tussen de 40 en 60 dB(A) worden gemeten.

Akoestisch onderzoek

Als je wilt weten of de geluidsoverlast die je hebt de landelijke normen overschrijdt kun je overwegen een geluidsonderzoek te laten doen. Ook als wettelijke normen niet worden overschreden, is het goed om een beter beeld te krijgen van de mate van overlast. Op die manier heb je ook wat in handen om afhankelijk van de veroorzaker van het geluid ofwel in gesprek te gaan ófwel om zelf verder uit te zoeken of daar nog wat aan te doen is. En dat kan dan variëren van de buren op de koffie vragen tot een brief naar de gemeente sturen.

Leven en laten leven

Maar wat de bron van ergernis ook is. Het is naast een kwestie van leven en laten leven, ook goed je te realiseren dat we in dit land nu eenmaal wel redelijk propvol op elkaar leven. En als iedereen nu een ienemienie beetje rekening met de ander houdt, is er al een wereld gewonnen.

Zo kregen wij van huis uit mee dat wij op zondag en ’s avonds laat gewoon geen herrie mochten maken. Dat er niet werd gegild in de tuin en dat we na 20.00 geen piano meer speelden. Niet vanuit religieus oogpunt ofzo, maar gewoon omdat je nu eenmaal rekening houdt met je buren.

Maar dat devies is natuurlijk vreselijk ouderwets. Of toch niet 🙂 ?

Rustige groet,

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger


Deze blog bevat gesponsorde elementen
Photocredits: Kristina Flour, kyle smith, Denisse Leon, Jan Meeus, Jan Huber