Maak van je oude veranda een fijne tuinkamer

Oude huizen hebben soms een oude veranda of serre aan de achterzijde. Soms is er er een zonder glas of het glas is dun en en daardoor kan die veranda in de winter flink koud worden. Je kan de hele veranda renoveren of vervangen, maar dat wordt al snel een kostbare zaak. Je kan er ook een tuinkamer van maken: een ruimte die wat tussen een huiskamer en een tuin ligt.

Een veranda is een troef voor een huis. Goed gebouwde veranda’s zijn plaatsen waar je zowel in de winter als in de zomer kan genieten van een ruim uitzicht over de tuin. Het is de ideale ruimte om te ontbijten of om met een boek op een tuinstoel te liggen. Door de grote raampartijen geniet je van de zon en ben je beschermd tegen wind en regen. 

Wat te doen met een oude veranda

Wanneer de veranda aan je huis oud is, wordt het snel minder comfortabel. Het vaak dunne glas houdt de kou niet buiten. Dat maakt een oude veranda minder waardevol. Vooral in de winter wordt zo’n ruimte dan niet gebruikt en dat is eigenlijk zonde.

Natuurlijk kan je er voor kiezen om een veranda te renoveren of om hem gewoon af te breken en een nieuwe te plaatsen. Maar dat is niet goedkoop. Je kan er natuurlijk voor sparen, maar tot je het budget hebt verzameld, staat die oude veranda daar maar. Dan kan je hem beter gebruiken, toch? 

Van zitplaats naar tuinkamer

Om van een oude veranda te genieten, moet je het doel van de veranda veranderen. Zolang de veranda te veel koude doorlaat, is het geen ideale ruimte om te ontbijten of een boek te lezen. Zo’n oude veranda is wel een uitgelezen plaats om een tuinkamer van te maken. Denk aan een serre of een orangerie: een plaats vol planten en een zitbank. Plaats er mooie bloempotten of leuk meubilair zoals dat van HK Living en voeg wat kussentjes en dekentjes toe en het wordt een knusse plek!

Planten vinden de kou vaak niet zo erg. Zolang ze zonlicht hebben, wat er natuurlijk in overvloed is in een oude veranda, kunnen planten flink groeien. Hang dus planten voor de ramen en zet kweekbakjes op een tafel bij het raam. Voor je het weet heb je een groene oase in je veranda. 

Mooi aankleden

Om volop te genieten van je tuinkamer, kan je ze mooi aankleden. Denk aan een kleine zithoek voor de warme dagen. Of aan sfeervolle lichtjes, aan rieten tuinmeubilair of aan een tafel vol kaarsen van de Baobab Collection. Met een aantal goed gekozen accessoires en natuurlijk vooral veel leuke groene planten (zoals bijvoorbeeld een leuk citroenboompje) maak je het verschil tussen een oude veranda en een gezellige orangerie. 

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

Deze blog bevat gesponsorde elementen
Fotocredits: Tuinblogger, Melissa Walker Horn, Stephanie Mulrooney