haagplant wintergroen haag en heg

Het hele jaar door een groene haagplant

Ben je op zoek naar een geschikte haagplant, dan heb je volop keuze. Een van de keuzes die je als eerste moet maken, is of je een groenblijvende en bladverliezende haag wilt. Van een groenblijvende haag geniet je het hele jaar door. In deze tuinblog lees je er meer over.

Van een groenblijvende haag geniet je het hele jaar

De belangrijkste reden om te kiezen voor een groenblijvende haag van Haag & Heg is, de naam zegt het al, dat je het hele jaar kan genieten van volle en dichte groene beplanting. Dit soort haagplanten verliezen hun blad namelijk niet. Je zit dus niet tegen kale takken of dorre bladeren aan te kijken in de winter. Deze haagplant ziet er in de herfst Ć©n in de winter net zo gezond uit als in de lente en zomer. Waar andere, veelal bloeiende planten hun blad verliezen of zelfs helemaal verdwijnen in je tuin in de winter, is (als je kiest voor een groenblijvende haag) dit element in je tuin dan nog mooi groen. Zo heb je ook in de winter en herfst volop privacy en beschutting. En dat is dan, zelfs als je in dit jaargetijde minder buiten zit, wel zo leuk om tegenaan te kijken.

Groene achtergrond

En of je nu van een tuin vol kleurrijke bloemen of juist van luchtige siergrassen houdt, een groenblijvende haag zorgt altijd voor een mooie rustige basis. Zodat wat je ook plant in je tuin er altijd een mooie groene achtergrond is.

Wanneer je wintergroene haagplant aanplanten?

Heb je besloten een wintergroene haagplant te gaan kopen? dan wil je natuurlijk weten wanneer je deze het beste kan aanplanten. Dit hangt van meerdere factoren af. Koop je de plant in een pot, dan kan je deze het hele jaar door planten. Doe dat alleen niet als het erg warm is en ook is het niet verstandig om te planten bij extreme vorst. Als je dit al voor elkaar zou krijgen. De grond is dan namelijk misschien zelfs zo hard bevroren dat je van goede huize moet komen om een gat erin te graven šŸ™‚

Het is belangrijk om de jonge beplanting regelmatig water en van wat extra mest te geven. Op die manier krijgt een nieuwe haagplant alle benodigde ingrediƫnten om zich snel en goed te kunnen settelen en verder te groeien.

Haagplanten die het gehele jaar een prachtige uitstraling hebben

Als we het hebben over groenblijvende haagplanten, denken al veel mensen al snel aan laurierhagen. Dit zijn inderdaad mooie hagen die het gehele jaar door een prachtige uitstraling hebben en er zijn verschillende soorten van. Maar er zijn meer suggesties die ik met je wil delen. Wat dacht je van de Glansmispel Red Robin? Deze haag heeft prachtige karakteristieke rode bladeren en blijft ook het hele jaar groen. Wil je een lage haag? Denk dan eens aan de struikklimop. Een van mijn favorieten Ć©n ook die van de bijen trouwens. Een andere mooie dichte wintergroene haag is natuurlijk de bekende taxushaag. De donkergroene naalden en de rode bessen zorgen voor schitterende kleuren in de winter. Het grote voordeel van die laatste vind ik persoonlijk ook dat hij traag groeit. Dat betekent minder snoeiwerk Ć©n door de zachte naalden vooral ook fijner snoeiwerk.

Californische Cipres als haagplant

Tot slot, mag de Gele Californische Cipres (Chamaecyparis lawsoniana ‘Ivonne’) ook zeker niet in dit rijtje van wintergroene suggesties ontbreken. Deze frisgroene plant ruikt niet alleen lekker maar is ook heel geschikt om een mooie haag mee te vormen. De geelgroene bladeren van deze haagplant springen direct in het oog en vormen een mooi contract met de andere groene beplanting in de tuin. De bladeren hebben een schubbige structuur en een driehoekige vorm.

haagplant

De Gele Californische Cipres is winterhard en heeft een groeisnelheid van 20 – 40 cm per jaar. En nog een voordeel: ook deze haagplant heeft een niet veel onderhoud nodig en doet het goed op meerdere plekken. Zowel in de schaduw als op een zonnige plek heeft hij het naar zijn zin.

Groenblijvende groet,

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

Photocredits: Tuinblogger (via Canva.com)
Deze blog bevat gesponsorde elementen

Redactie Tuinblogger