Chrysant-detail-roze-tuinblogger

Chrysanten een echte najaars schoonheid

Zelf kweken kan jij ook

chrysant-boeket-tuinblogger

Zelf kweek ik sinds ik een paar jaar geleden stekjes van mijn oude buurman kreeg, elk jaar in mijn moestuin Chrysanten. Zo heb ik in het najaar altijd weer een paar leuke bossen van deze geweldige bloemen uit mijn eigen tuin!

En ook dit jaar staan de eerste exemplaren al weer in huis. Samen met  ijzerhard (verbena) en wat bloemen en bladeren van de struikklimop is het toch een gezellig klein herfstboeketje zo!

Chrysanten de ‘Gouden  Bloem’

Meestal schaf ik ook nog wel een paar leuke bolchrysanten aan voor bij de voor- of achterdeur. En ook dat is een echte najaars-schoonheid. Chrysanthemum betekent ‘gouden bloem‘ – en het is een zonnetje van zichzelf. Met najaarstemperaturen, schaduw en af en toe een zonnestraal krijg je een rijke bloei. Zo rijk dat de kleine chrysanten van de bolchrysant zich vormen tot een grote bol.

Een bolle struik is er in allerhande kleuren paars, lila, cognac, geel, oker, wit, oudroze en donkerrood. Het is in deze tijd ook altijd leuk (en betaalbaar) om deze bloem als kado te geven. Naast dat je de lievelingskleur van de gelukkige kunt kiezen, wens je diegene – volgens de symboliek – een lang gelukkig en gezond leven toe.

Vooral de Japanners geloven daar heilig in. In Japan is de chrysant het nationale symbool. Je hebt daar zelfs het chrysantenfestival, waar ze deze gouden bloem eren. Mocht je nog een tripje Japan op je wishlist hebben staan, The Sapporo Chrysanthemum Festival is begin november in Hokkaido, en zeer de moeite waard.

Gouden Groet,

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

Voor meer inspiratie over de bolchrysant Mooiwatplantendoen.nl.

Esther

Op www.tuinblogger.nl combineert Esther haar liefde voor tuinieren, schrijven én fotograferen.