Gras: maai eens een stuk niet!

Natuurlijk, het strakke korte gras op een golfbaan is prachtig. Maar een wat wildere mat oogt wat mij betreft minstens zo geweldig. De aanblik ervan alleen al maakt je relaxed. Want wat is nu mooier dan een zonnig grasveld waar de hoge grashalmen wiegend heen en weer gaan? Een grasveld waar  de vlinders en bijen als magneten naar toe worden getrokken.

Veel werk!

Als er iets onnatuurlijks is in onze tuinen, zijn het eigenlijk wel de groene grasmatten. Ooit ergens in de natuur spontaan een groene grasmat zien ontstaan? Nee, want die bestaan niet! Je krijgt zo’n mat dus ook niet kado. Daar zit veel werk in. Heel veel werk. En dat gaat verder dan alleen wat maaien. Mesten, kalken, verticuteren, nog eens mesten, kantjes maaien of steken (dat maakt je grasmat pas echt strak), onkruid eruit steken, sproeien, ontmossen en ga maar door. Ik moet heel eerlijk zeggen, met onze maat tuin is dat echt geen doen. Daarom hou ik direct achter het huis het gras wel zo mooi en strak mogelijk, maar daar buiten houden wij het bij maaien én laten wij in het voorjaar wat randen en wilde stukken staan. Mooi én praktisch!

Laat ook eens een stukje gras staan!

Onder de fruitbomen en knotwilgen laten we een rechte strook staan en elders in de tuin maaien we in een mooie golf een patroon. En zeker omdat we verder in de tuin ook veel rechte strakke hagen hebben staan, geeft dat wilde en ronde juist een mooi contrast én het scheelt werk. En met elk nieuw jaar wordt het mooier en mooier én verschijnen er meer bloemen.

Maar ik heb geen grote tuin….

Dat hoeft ook niet. Ook op een wat kleiner stuk gras kun je gerust gewoon een deel even een periode niet maaien. Natuurlijk, heb je een héle kleine tuin en een grasmat van 3×3 dan is het niet echt een optie (en dan  zou ik sowieso niet voor gras gaan en iets anders bedenken). In andere gevallen is het gewoon mogelijk!

Wat kies ik dan?

Wat jij wilt! Een recht stuk langs de achterkant van je tuin, een ronde vorm rondom een boom, een strak vierkant in het midden, of twee vierkanten naast elkaar met een wandelpad ertussen. Alles kan!En dan?

Op een bepaald moment wordt het gras en de bloemen lelijk (eind juni meestal) en dan maaien we het rigoureus weg. Dat is dan wel even een klus, maar alle weken daarvoor hoefde je niet te maaien, moet je dan maar denken 🙂 . Ook ziet het er dan even lelijk uit, maar dat herstelt snel genoeg. Haal wel al het maaisel weg!  Als je meer bloemen wilt lukt dat namelijk vooral op schrale grond. Hoe schraler hoe beter en dus ook de rest van het jaar die stukken NIET bijmesten. Wij drogen vervolgens het maaisel in de kas en geven het de rest van het seizoen aan onze cavia’s.

Na het maaien in juni kan je het of nóg een keer laten groeien (en dan eind september pas weer maaien)  of de plekken verder gewoon elke week weer met de rest mee maaien. Het is wel van belang dat je elk jaar op ongeveer dezelfde tijdstippen maait. Zo krijgen de bloemen ook de kans hun zaad te verspreiden.

Dus laat los en laat eens een stukje staan, wuivende groet,

Tuinblog-tuin-groet-tuinblogger

Esther

Op www.tuinblogger.nl combineert Esther haar liefde voor tuinieren, schrijven én fotograferen.